Politiek

Onbegrip bij sekswerkers over strengere regels: 'Belanden zo in het illegale circuit'

Wie als sekswerker aan de slag wil, moet binnenkort wachten tot zijn of haar 21e verjaardag en verplicht een vergunning aanvragen. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel waarmee het Kabinet mensenhandel wil tegengaan. Volgens sekswerkers zal de wet kwetsbare collega’s juist de illegaliteit indrijven.

Onder sekswerkers is er dan ook veel verontwaardiging over het voorstel. Lisa Stevens (28) uit Breda begon op haar negentiende met ‘webcam-werk’, een jaar later werd ze escort. Dat deed ze uit eigen wil.

Onbegrip onder sekswerkers

Lisa denkt dat de nieuwe wet voor problemen zal zorgen. “Het is jammer dat een wet waarmee je de zwakkeren wil beschermen, juist die groep hard raakt. Mensen met een migratieachtengrond en transseksuelen kunnen bijvoorbeeld niet zo snel aan de slag bij een legaal bordeel. En die komen dan door de vergunningplicht in het illegale circuit, waardoor ze minder makkelijk bij hulpinstanties aankloppen.”

Ook de verhoging van de leeftijdsgrens naar 21 jaar zorgt voor onbegrip. “Het werk als prostituee is namelijk legaal en waarom zou je er dan niet, net als bij iedere andere baan, op je achttiende mee mogen beginnen?”, vraagt Lisa zich af.

Lees ook: Sekswerkers moeten binnenkort 21 jaar zijn en vergunning hebben

Het is nog de vraag of het wetsvoorstel wordt goedgekeurd. Het voorstel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer en een eerder voorstel sneuvelde, omdat er onenigheid was over de registratieplicht.