Misdaad

OM start onderzoek bij ABN AMRO om witwaspraktijken

Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen bij ABN AMRO. Gekeken wordt of de bank zich aan de regels heeft gehouden met het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. ABN AMRO zegt zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek.

Volgens het OM bracht een notificatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de zaak aan het rollen. ABN AMRO wordt onder meer verweten dat het klanten niet voldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties. Een woordvoerder van ABN AMRO was vooralsnog niet bereikbaar voor verdere toelichting.

Beter checken

ABN AMRO maakte recent bekend dat het op last van DNB al zijn klanten gaat doorlichten in de strijd tegen witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu scherper op letten. DNB gaf eerder bij ABN AMRO aan dat de bank zijn dossiers op enkele vlakken beter moet checken.

De bank zette in verband met de kwestie eerder al 114 miljoen euro opzij. Mogelijk volgt ook nog een boete omdat de zaak door DNB werd aangekaart en niet door ABN AMRO zelf.

ANP