Misdaad

OM eist geldboete tegen agent die Harm Wimmenhove (34) doodreed

Politieman Raymundo A., die in september 2016 met zijn politiebus in de hoofdstad de 34-jarige fietser Harm Wimmenhove aanreed, zou volgens het Openbaar Ministerie een geldboete van 500 euro opgelegd moeten krijgen. Harm overleed aan de gevolgen van de aanrijding.

Naast de geldboete eiste het OM donderdag voor de rechtbank in Amsterdam een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. Het OM beschuldigt de man ervan dat hij op weg naar een melding van een inbraak te hard heeft gereden, zonder dat hij zijn zwaailicht en sirene aan had.

Spreekrecht

De nabestaanden van Harm waren aanwezig bij de rechtszaak, zijn ouders Roel en Coos maakten gebruik van hun spreekrecht. Aanvankelijk wilde het OM de agent vervolgen, maar zag daarvan af toen de politie aankondigde maatregelen te zullen nemen. De nabestaanden van Harm dwongen daarop toch vervolging af middels een zogenoemde artikel 12-procedure, met succes.

“Het is natuurlijk heel dubbel, aan de ene kant ben je opgelucht dat hij zich moet verantwoorden, aan de andere kant haalt het ook weer een hoop pijn naar boven”, vertelde vader Roel eerder aan Hart van Nederland, in aanloop naar de rechtszitting van donderdag.

Te hoge snelheid

De politieman is een hondengeleider en ging af op een inbraak op heterdaad, bij de Primark. Hij reed Harm op zijn fiets aan op de Nassaukade ter hoogte van de Potgieterstraat. Het slachtoffer had geen verlichting op zijn fiets en stak onverwachts de weg over. De politieman zag de fietser te laat en kon niet meer remmen of uitwijken.

Volgens de aanklager reed de politiebus tussen de 81,5 en 83,5 kilometer per uur. De agent had zijn snelheid moeten aanpassen aan de situatie, zoals hij daarvoor ook had gedaan op een kruising, stelde de aanklager.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

ANP / Redactie