Misdaad

OM eist 6 jaar cel en tbs voor man die agent Martin in zijn nek stak: "Ik dacht dat ik zou sterven"

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdagochtend zes jaar cel en tbs geëist tegen de Poolse Slawomir S. voor poging tot doodslag. S. wordt verdacht van het neersteken van agent Martin van Els. Martin werd in zijn nek geraakt met een mes toen hij op 23 november 2017 bemiddelde bij de huisuitzetting van de Poolse man.

Agent Martin was woensdagochtend aanwezig bij de rechtbank in Den Bosch, verdachte Slawomir S.  was dat niet. Volgens zijn advocaat kon hij ‘de spanning niet aan’. Omdat het slachtoffer een slachtofferverklaring gaat voorlezen wil het OM dat hij er bij is. De rechter vindt dat niet nodig en vindt de voortzetting van de zaak belangrijker dan de aanwezigheid van S..

Al vaker agressief

Er waren al vaker klachten binnengekomen over de man, zo zou hij zich ook eerder agressief hebben gedragen tegenover huisgenoten en op het bed van een huisgenoot hebben gespuugd. Ook zou hij spullen kapot hebben gemaakt.

De man woont al sinds zijn 12e in Nederland en heeft een aaneenschakeling van psychische problemen gekend. Ook is hij al eerder veroordeeld tot een taakstraf, hij heeft nooit willen werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Toen Martin samen een collega en een begeleidster van het project begeleid wonen voor de deur stond sloeg de bom in bij de Poolse man.

Slachtofferverklaring

Slawomir was niet van plan om te vertrekken en weigerde de deur te openen voor de twee dienders. Als dan de deur toch open zwaait steekt S. de agent direct in zijn nek. Het mes gaat door zijn luchtpijp en zijn slokdarm. ”Ik dacht ik zou sterven op dat moment” leest Martin voor tijdens zijn slachtofferverklaring.

De vrouw van Martin haastte zich naar het ziekenhuis toen zij het nieuws hoorde. Zij hield rekening met het ergste.

Jaar verder nog steeds veel pijn

Ruim een jaar en verschillende operaties verder spreekt de getroffen agent nog altijd hees en heeft nog veel pijn.

Als Martin verder gaat met zijn slachtofferverklaring wordt zijn stem steeds minder. Hij is pas net weer voorzichtig begonnen met het politiewerk. Dat zijn stem nog altijd niet op oude kracht is doet hem veel, ook zijn werk als agent gaat daar onder lijden.

Het herstel van Martin zou naar eerste verwachting zes weken duren. Maar medische complicaties zorgden ervoor dat hij nog steeds last heeft.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak werd Martin bijgestaan door familie en collega’s.