Opmerkelijk

NS-bus rijdt zich vast op bouwplaats: 'Is dit een kunstproject?'

Miranda wist niet wat ze zag toen ze vanochtend wakker werd en naar buiten keek. “Ik keek uit het raam en zag een groot wit ding staan. Toen ik goed keek, zag ik dat het een snelbus van de NS was.” De touringcar had zich vastgereden in het zand van een bouwterrein.

Blijkbaar was de buschauffeur verkeerd gereden en probeerde hij te keren op de smalle, doodlopende weg in Cruquius, in de buurt van Haarlem. Tussen Haarlem en Amsterdam wordt er aan het spoort gewerkt en worden bussen ingezet om reizigers toch op de plaats van bestemming te krijgen. Maar in dit geval liep dat even anders.

Lekkende olie

Op de bouwplaats waar de bus vast stond wordt een huis gebouw. “Hij is te ver naar achteren gereden en toen weggezakt”, zegt Miranda van Beusekom. “Toen reed hij op een heipaal waardoor de onderkant beschadigde. De olie lekte er uit.”

Kunstproject

Voorbijgangers reageerden verbaasd. “‘Is dit onderdeel van een kunstproject?’, zei iemand. Het was een absurd gezicht, bizar.” Ook bij wat Franse toeristen die in de bus zaten ontstond lichte paniek. “Die wisten niet waar ze waren. ‘Can you please tell me where I am? They told me this was the fastest way to Amsterdam’.”

Een boer uit de buurt heeft nog geprobeerd de touringcar uit het zand te trekken met zijn trekker, maar dat lukte niet. Uiteindelijk moest er een sleepwagen aan te pas komen. De passagiers zijn uiteindelijk naar hun bestemming gebracht met een taxi.