Opmerkelijk

Utrechtse fietsenfile: NS start pilot met uitcheckchip

In-en uitchecken met je fiets: NS zet digitale chip in om het makkelijker te maken. Dit naar aanleiding van de fietsenfile die afgelopen week plaatsvond in de nieuwe fietsenstalling van Utrecht. Het idee zit nog in de proeffase en wordt maandag in Breda getest.

Onder het Station Utrecht Centraal staat het in de drukke uren ineens propvol met fietsers die allemaal even graag willen uitchecken. De grootste fietsenstalling ter wereld biedt plek aan 12.500 fietsen, maar kon een fietsenspits afgelopen week niet voorkomen.

”Iedereen zag wel in dat de man met het apparaatje niet sneller kon,” vertelt Willem Heesen. Hij maakte de foto die vervolgens viraal ging. ”Uiteindelijk heb ik een kwartier in de file gestaan.” Aankomende maandag test NS een in-en uitchecksysteem met een chip gevestigd op je fiets. Op deze manier kunnen fietsers in de toekomst nog sneller uitchecken.

Lees ook: Nog eens 75 miljoen voor fietsenstallingen

Fietsenfile

De fietsenfile ontstond volgens NS doordat er maar één iemand met een apparaatje aanwezig was om alle fietsers uit te checken. Uitchecken kan niet via een normaal in-en uitcheckpaaltje, omdat er eventueel fietsers bijzitten die langer dan de 24 uur gratis parkeren staan en daarom bij moeten betalen.

Bovendien is de maand september altijd drukker, onder andere door de studenten die weer beginnen. NS wil een file in de toekomst voorkomen door bij drukte verkeersleiders in te zetten. Deze leiden de fietsers die van alle kanten aankomen de goede kant op. Verder worden er op drukke tijden ook meer medewerkers met uitcheckapparaten ingezet.