Weer & Verkeer

NS-abonnementen op de schop: wat betekent dit voor jou?

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gooien het aantal treinabonnementen om, van de 22 blijven er nog elf over. De treinmaatschappij wil zo het systeem eenvoudiger maken en de drukte in de spits beter spreiden. Wat betekenen de plannen voor de treinreizigers en hun NS-abonnementen?

Eén van de belangrijkste veranderingen die de NS doorvoert, is dat reizen met korting in de avondspits straks niet meer mogelijk is. Dit omdat het tijdens piekuren de laatste jaren steeds drukker is geworden in de trein.

Het reizen met korting tijdens de avondspits kan nog met het Voordeelurenabonnement, maar dat kan binnenkort alleen nog maar in daluren.

We hebben de wijzigingen voor alle abonnementen in een handig overzicht voor je onder elkaar gezet.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De wijzigingen gaan pas vanaf 2021 in, maar binnenkort stuurt de vervoerder al informatie naar meer dan een miljoen reizigers die een NS-abonnement hebben.

Geen saldo meer op kaart

Het aantal NS-abonnementen gaat dus op de schop. Nu is er nog keuze uit 22 abonnementen, dat worden er in 2021 elf.

Lees ook: In 2023 mogelijk niet meer inchecken met je OV-chipkaart?

NS Flex wordt de nieuwe standaard en beschikbaar voor alle abonnementen. Dit houdt in dat reizigers geen saldo meer op hun OV-chipkaart hoeven te zetten. Alleen in- en uitchecken is voldoende. Aan het eind van de maand krijgen abonnementhouders een reisoverzicht met factuur.

NS-abonnementen op saldo

Reizen op saldo verdwijnt nog niet helemaal. Het blijft bestaan voor OV-chipkaarten zonder abonnement en de NS-abonnementen Dal Voordeel, Voordeelurenabonnement en Kids Vrij.

Het Voordeelurenabonnement verdwijnt wel in de huidige vorm, vanaf 2021 is reizen met korting alleen nog in de daluren mogelijk. De daluren zijn op werkdagen voor 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen zijn daluren de hele dag.