Sport

Vader Fontijn over jurybesluit op WK boksen: 'Het deugt gewoon niet'

Nouchka Fontijn zweefde na de WK-finale in het Russische Oelan-Oede tussen vreugde en verdriet. De 31-jarige Schiedamse werd na haar duel met Lauren Louise Price uit Wales door de jury aangewezen als winnares op punten: 3-2.

Terwijl ze klaar stond voor de medailleceremonie maakte de omroeper bekend dat de boksbond van Wales een protest had ingediend tegen de uitslag. Na bijna een uur van grote onzekerheid kreeg Fontijn te horen dat Price alsnog als wereldkampioene in de klasse tot 75 kilogram was uitgeroepen. De nummer twee van Rio 2016 vluchtte daarna het stadion uit en liet de prijsuitreiking voor wat het was.

Teleurgesteld

“Ik ben echt heel erg teleurgesteld”, liet Fontijn in een korte reactie via de Nederlandse boksbond weten. “Ik waande me in een slechte film, die ook nog eens steeds slechter werd. Ik voelde me wereldkampioen, maar een uur later was ik mijn eerste WK-goud alweer kwijt. Ik hoorde plotseling veel gejuich uit de kamer waar de delegatie van Wales zat. Toen wist ik genoeg en ben ik de hal uitgelopen. Ik kon het niet meer opbrengen om naar de ceremonie te gaan.”

Het kamp-Price maakte gebruik van nieuwe regels, die het mogelijk maken direct na afloop protest aan te tekenen tegen de uitslag. “Een andere jury moest daardoor nog eens naar de tweede ronde kijken. Daar kwam inderdaad een ander resultaat uit, dat voor Nouchka fataal uitpakte. Het is goed dat misstanden in het boksen worden aangepakt, maar niet op deze manier, net na een gewonnen WK-finale. Beroep was ook niet meer mogelijk.”

Vader Nouchka Fontijn

Ook de familie van Fontijn was zwaar teleurgesteld na afloop van de WK-finale. ”Het is een enorme domper”, aldus vader Ruud Fontijn in gesprek met Hart van Nederland. ”Dat je eerst even wereldkampioen bent en daarna toch tweede wordt is al een klap. Als je daarna naar de reden kijkt en naar de manier waarop het behandeld wordt: dat deugt gewoon niet.”

Vader Fontijn was graag op de hoogte gesteld van het protest. ”Als we hadden geweten dat dit protest liep hadden we kunnen voorstellen om die hele wedstrijd te herbekijken. Want om daar nou een stukje uit te nemen en te zeggen dat de juryleden het daar niet goed gedaan hebben is heel dubieus.”