Dieren

Noordzee-expeditie terug aan de kade, uniek diertje ontdekt

Tien dagen varen, netten verzamelen en bovenal: nieuwe ontdekkingen doen. Dat is wat er de afgelopen dagen is gedaan door Stichting Duik de Noordzee Schoon, zo’n 400 kilometer vanaf de kust. 28 duikers ondernamen een expeditie, in de hoop zo veel mogelijk afval uit de zee te vissen.

De duikers hoopten erop dat ze de vermiste duikboot O13 zouden vinden. Er werd gezocht op de Doggersbank, een ondiep stuk van de Noordzee ter grootte van België.

Op een gegevens moment dachten de leden van de expeditie beet te hebben: er werd met een sonar beeld waargenomen van een onderzeeboot. Helaas bleek het uiteindelijk niet om de O13 te gaan, maar wel hebben ze een andere mooie ontdekking gedaan.

Hilariteit om slak tijdens expeditie

In een trotse blog maakt duiker Floor Driessen bekend op een bijzonder diertje te zijn gestuit. Een ‘Kleine Sterslak’, want dat is de naam die deze zeenaaktslak heeft meegekregen.

Floor: “Over de Nederlandse naam voor deze sterslak, een bruine… werd uiteraard urenlang gegrapt. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de wetenschappelijk naam te vertalen die er in 1845 aan gegeven is.”

Het is dan ook uniek dat deze slak tijdens deze expeditie is aangetroffen. Elders op de wereld was hij al wel bekend, maar nu dus voor het eerst in de Noordzee.

Sterslak Bron Oscar Bos

Dit is ‘m: de Kleine Sterslak

Het was overigens nog een hele klus voor het team om het water in te gaan: de zee was de eerste paar dagen van de expeditie behoorlijk onstuimig. Floor schrijft in haar blog dat aan het begin de golven maar liefst 2,5 meter hoog waren. Een zware dobber voor haar, want ze was zodoende meer in haar kooi te vinden dan aan het dek.

Spooknetten weg, zee weer schoner

Het is niet de eerste keer dat er een expeditie is opgezet om afval, waaronder de zogenaamde ‘spooknetten’ weg te halen. De stichting trekt er sinds 2011 één of twee keer per jaar op uit om dit te doen.

De spooknetten zijn vooral schadelijk voor het leven onderwater. Vissen en krabben raken in de draden verstrikt en komen zo om het leven. Tot nu toe zijn er dertien expedities ondernomen, waarbij ze in totaal 45.000 kilo aan netten de zee uit hebben gevist.

Foto’s: Cor Kuyvenhoven en Oscar Bos