112

Nog veel vragen over brand in containerwoningen Almere

De studenten die zondagnacht hun containerwoning af zagen branden in Almere, hebben veel vragen. De meesten hebben inmiddels onderdak gevonden bij vrienden en familie, maar er is veel onduidelijkheid over vervangende woonruimte en het ontstaan van de brand.

Chiara Cirà is een van de studenten die zondagnacht gewekt werd door de vlammen. “Ik rook iets geks”, vertelt ze. “In eerste instantie dacht ik dat het mijn verwarming was. Toen ik hem uitdraaide, zag ik dat de voordeur een gekke oranje gloed had.”

Uit het raam

Cirà zag in een groepwhatsapp dat er brand woedde in de flat en dat iedereen eruit moest. “Op dat moment kon ik door de vlammen niet meer via de deur naar buiten. Met 112 aan de telefoon ben ik door de brandweer uit mijn raam gehaald.”

Lees ook: Brand in containerwoning Almere: 36 woningen ontruimd

Cirà vertelt dat bewoners van de containers al vaker bij verhuurder, Makelaardij Van der Linden, aangegeven hebben dat er zaken mis waren. “We hebben Van der Linden meermaals laten weten dat rookmelders het niet deden, of dat bekabeling open en bloot lag”, vertelt Cirà. “Maar ze deden steeds niets. Uiteindelijk hebben we gesprekken opgenomen en bewust mailtjes gestuurd zodat we zwart op wit bewijzen hadden.”

De ChristenUnie heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de brand en hoe het kon gebeuren. Dat laatste wordt nog onderzocht. Volgens Van der Linden is de brand buiten de containers ontstaan. De studenten betwijfelen dit.

Reactie makelaar

Vastgoedbedrijf Van der Linden heeft laten weten dat er wel noodopvang voor de studenten is geregeld en dat vijf studenten hier tot nu toe gebruik van hebben gemaakt. Over het ontstaan van de brand zeggen zij: “Het onderzoek is nog gaande, maar forensisch onderzoek wijst uit dat de brand is ontstaan op de galerij en er dus geen sprake is van een oorzaak die samenhangt met technische gebreken.”