Gezondheid

NOC*NSF blij met revolutionaire Nederlandse gendopingtest

NOC*NSF vindt het goed nieuws dat het eindelijk gelukt is een waterdichte test te ontwikkelen waar genetische doping mee kan worden op gespoord. Dit maakte de Groningse hoogleraar farmaceutische genmodulatie, Hidde Haisma, dit weekend bekend in een exclusief interview met Hart van Nederland.

De verwachting is dat de door hem ontwikkelde test tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 al ingezet wordt.  Het Nederlands olympisch comité vindt dat schone sporters moeten worden beschermd: “Zij verdienen het er zeker van te zijn dat andere sporters ook zonder doping aan de wedstrijden deelnemen”.

Hoe werkt gendoping?

Epo is een van de meeste gebruikte vormen van doping. Het is een hormoon dat zorgt voor meer zuurstof in het bloed en dus voor meer uithoudingsvermogen. Om sporters beter te laten presenteren werd in het verleden epo in de spieren gespoten, maar deze manier van doping is al lang makkelijk op te sporen.

Lees ook: Revolutionaire doorbraak in strijd tegen doping. Genetische doping nu op te sporen met Nederlandse dopingtest. 

Bij gendoping injecteert de gebruiker een stukje epo-dna in zijn spieren. De spiercel gaat dan zelf meer epo aanmaken. Het voordeel voor sporters is dat de gendoping veel langer werkt en dat het met de oude dopingtesten niet op te sporen was. Maar dat is nu dus verleden tijd.

Grote gezondheidsrisico’s

Volgens het NOC*NSF brengt genetische doping en het misbruiken van genetische therapie grote risico’s met zich mee. “Nog los van de vraag of deze vorm van doping tot betere prestaties leidt, is het vanuit gezondheidsoptiek van belang om het gebruik van genetische doping te ontmoedigen en daar waar het mogelijk plaatsvindt te bestrijden”.