Politiek

Nieuwe boerenprotesten in aantocht: acties in acht provincies

Het belooft een hete herfstweek te worden en niet alleen omdat de temperatuur weer een beetje opkrabbelt. Boeren hebben namelijk voor komende week nieuwe protesten aangekondigd.

Belangenvereniging LTO Noord roept haar leden op om maandag naar acht provinciehuizen te komen. Boeren uit Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland hopen zo het bestuur in hun provincie onder druk zetten om het stikstofbeleid voorlopig op te schorten.

Hoeveel boeren er op de protesten zullen afkomen, valt moeilijk te zeggen, vertelt Trienke Elshof van LTO Noord aan Hart van Nederland. Maar ze verwacht dat een grote groep zal komen. “Boeren zijn murw geslagen, maar standvastig. Dat ze nu zo massaal van het erf komen, zou een duidelijk signaal moeten zijn.”

Boeren krijgen hun zin in Friesland

De boeren hopen hetzelfde te bereiken als in Friesland vrijdag. Toen trokken enkele honderden actievoerders spontaan naar het provinciehuis in Leeuwarden. Velen kwamen op de tractor waardoor de wegen rond het overheidsgebouw vol kwamen te staan en het verkeer vastliep.

De demonstranten eisten dat de Friese gedeputeerde Johannes Kramer zijn handtekening zou terugtrekkende onder een provinciaal akkoord. Daarin stonden afspraken waardoor boeren nog niet gebruikte productieruimte in hun vergunning zouden kwijtraken.

Lees ook: Friesland trekt stikstofbeleid in na boerenprotest bij provinciehuis Leeuwarden

De gedeputeerde luisterde en trok zijn steun voor het plan in. “We zullen maatregelen moeten nemen die zeer doen. Maar we kunnen het alleen oplossen als we het met elkaar oplossen.” Hierna stuurde LTO Noord een brandbrief aan alle provinciebesturen.

Nieuwe monsterfiles door boerenprotesten?

Op woensdag breiden de acties zich uit naar de Randstad. Boeren zijn dan van plan om opnieuw naar Den Haag af te reizen op trekkers. Ze willen het Binnenhof te bezetten. Onderweg stoppen ze bij het RIVM in Bilthoven, waar de stikstofuitstoot wordt berekend.

Actiegroep Farmers Defence Force, die de actie van woensdag organiseert, zegt het Binnenhof net zo lang te willen blokkeren tot hun eisen zijn ingewilligd door de Nederlandse politiek. Boeren worden opgeroepen voldoende eten, warme kleding en slaapspullen mee te nemen.

Begin deze maand zorgden de protesterende boeren met hun actie voor de langste ochtendspits ooit. Door de langzaam rijdende trekkers stond er op het drukste moment meer dan 1100 kilometer file.

Lees ook: Dit is waarom duizenden boeren protesteren in Den Haag

De boeren komen weer in actie omdat ze vinden dat de problemen in Nederland voor een groot deel op hun bordje terechtkomen. Ook vinden ze dat ze te weinig waardering krijgen. Het kabinet wil boerenbedrijven saneren om zo de stikstofuitstoot terug te dringen.