Misdaad

Nieuw onderzoek naar hulpverlening veroordeelde Joël S. in zaak Sarah Papenheim

Er komt een nieuw onderzoek naar de hulpverlening aan de nu 24-jarige Joël S., die vorige week werd veroordeeld voor doodslag op de Amerikaanse studente Sarah Papenheim.

De Rotterdamse wethouder Sven de Langen (volksgezondheid) beloofde de gemeenteraad woensdag op zoek te gaan naar een instantie die een dergelijk onderzoek kan uitvoeren, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

S. werd veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging, omdat hij zijn 21-jarige huisgenoot Sarah Papenheim op 12 december vorig jaar tientallen stak, waardoor ze kwam te overlijden.

Lees ook: Moeder vermoorde Sarah Papenheim vindt rechter ‘gek geworden’ na ‘te lage straf’

Onderzoek Zorgconsul

In een eerder onderzoek van de Zorgconsul werd vorige maand geconcludeerd dat de gewelddadige dood van Papenheim hulpverleners niet valt te verwijten. Die zouden zorgvuldig zijn omgegaan met meldingen over de dreigende situatie met S.

De advocaat van de moeder van Papenheim pleitte woensdag in de raad voor het nieuwe onderzoek, omdat de Zorgconsul had geweigerd de verklaringen van de hulpverleners in het strafdossier in te zien.

Lees ook: Geen verwijten hulpverlening moordverdachte Sarah Papenheim

Familie Sarah

Donee Odegard, de moeder van Sarah, vertelde vorige week aan Hart van Nederland zeer ontevreden te zijn met de zes jaar celstraf die was opgelegd aan S. “Hij heeft het leven van mijn dochter ontnomen en moet waarschijnlijk maar vier jaar uitzitten.” Daarnaast zit het haar behoorlijk dwars dat S. ook maar een paar jaar tbs krijgt. “Maar mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”

ANP/Redactie