Politiek

Zorgmedewerkers blij met overeenstemming over nieuw cao ziekenhuispersoneel

Grote opluchting onder ziekenhuispersoneel over de aangenomen nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel. Een ruime meerderheid van 88 procent van de FNV-leden stemde voor het akkoord tussen de ziekenhuizen en de vakbond.

Al maanden werd er onderhandeld en actie gevoerd om het werk voor ziekenhuispersoneel aantrekkelijker te maken. Uiteindelijk werden FNV en de aangesloten ziekenhuizen van NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) het ruim twee weken geleden eens. Ook de leden kunnen zich vinden in de nieuwe afspraken. “Ik ben zeer tevreden”, zegt hematologieverpleegkundige Annegré van Voornveld tegen Hart van Nederland. “Er was iets hoger ingezet, maar je krijgt eigenlijk nooit waar je naar vraagt. Dus dit was het hoogst haalbare.”

‘Voor nu tevreden’

Doktersassistente Gyorgyike Horvath uit Haarlem is “voor nu tevreden”. Doelend op dat er in 2021 weer onderhandeld wordt. De nieuwe overeenkomst loopt tot 1 juli 2021. “Ik ben helemaal blij met de randvoorwaarden. Zoals scholing via e-learning tijdens werktijd en het met 65 euro verhogen van de vergoeding voor stagiaires naar 400 euro per maand.”

In november was de eerste ziekenhuisstaking ooit. Ook Horvath staakte mee en dat bleek achteraf een omslagpunt. “Ziekenhuizen staken nooit. En het is eigenlijk jammer dat het zo moet, maar het heeft wel geholpen.”

8 procent loonsverhoging

De komende 27 maanden gaat het loon met 8 procent in totaal omhoog en er komt een hogere onregelmatigheidstoeslag. Die komt uit op een verhoging van nog eens 2,5 procent. De loonsverhoging met terugwerkende kracht in laten gaan over heel 2019 zagen de ziekenhuizen niet zitten. Wel komt er daarvoor in de plaats een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro. Ook is de rusttijd na een bereikbaarheidsdienst in de nacht verruimd van zes naar acht uur. Bij ziekte blijft het loon aangevuld worden tot 100 procent. De werkgever wilde dit in eerste verlagen naar 90 procent, maar dit gaat dus niet door.

Alle afspraken zijn terug te lezen op de site van FNV.