Gezondheid

Nienke (11) blij met groeiremmende operatie 'anders kreeg ik wel echt hele grote voeten'

Nienke van elf ging vorig jaar onder het mes omdat ze anders wel érg grote voeten zou krijgen. Ze is zeker niet het enige kind dat een groeiremmende operatie moet ondergaan. Sterker nog, volgens artsen van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede doen zij dit soort operaties nu vaker dan ooit.

Waren het in 2018 nog tien kinderen die onder het mes moesten om verdere groei tegen te houden, dit jaar zijn het er al 25 “en er staan best wel een aantal kinderen op de wachtlijst”, vertelt orthopedisch chirurg Yvon den Hartog.

Redenen voor de toename

Volgens Den Hartog heeft de toename van het aantal operaties twee redenen. “Mensen worden steeds langer, maar ik denk dat het met name van belang is dat mensen ons weten te vinden. Dat mensen weten: als kinderen overmatig lang worden of overmatig grote voeten krijgen, dat wij op relatief eenvoudige manier daar iets aan kunnen doen.”

En daar is Nienke maar wat blij mee, al was die operatie natuurlijk best wel eng. “Ze hebben in mijn groeischijven geboord en m’n groeischijf eruit gehaald met een soort scherp lepeltje en toen is het weer teruggegroeid als normaal bot en nu blijft het zo.”

Jongensschoenen

Even doorbijten dus, maar nu kan ze mooi wel gewone schoenen aan. “Anders kreeg ik wel echt hele grote voeten en dat vond ik helemaal niet fijn. Dan moest ik misschien jongensschoenen en ik heb ook hele smalle voeten dus dan dan kan ik haast geen gewone schoenen vinden en dan moeten ze speciaal gemaakt worden. Dat wil ik niet”, vertelt ze.

Ze heeft nu maat 41 en dat kan nog een halve maat tot maximaal één groter worden, maar dat was het dan ook, zegt Nienke opgelucht. “Daar ben ik heel blij mee!”