Misdaad

Nederlandse vrouwen aangevallen en beroofd door bende in Oeganda

Nederlandse vrijwilligers in Oeganda zijn in de nacht van woensdag op donderdag overvallen door een bende, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Bij de gewapende overal zijn volgens Oegandese media in totaal vijf mensen gewond geraakt. Onder de gewonden zijn volgens Buitenlandse Zaken twee Nederlandse vrouwen. De Oegandese politie heeft het over drie Nederlandse vrouwen en twee Oegandese beveiligers. Een van de beveiligers zou korte tijd in levensgevaar hebben verkeerd.

Het vrijwilligerscomplex dat is overvallen staat in de Oegandese hoofdstad Kampala. Volgens Buitenlandse Zaken waren er twaalf vrijwilligers aanwezig tijdens de overval.  Zij waren op dat moment aan het werk.

Nederlandse vrijwilligers geschokt

Een woordvoerder van de vrijwilligersorganisatie zegt geschokt te zijn. De stichting opereert al jaren in Afrika en helpt Nederlanders die bijvoorbeeld stage willen lopen op het continent. Ze zullen zich gaan beraden of ze daarmee door kunnen gaan.

De woordvoerder wil niet veel kwijt over de situatie en ook niet bij naam en toenaam genoemd worden. “De hele organisatie is enorm ontzet. Op dit moment zijn we bijstand aan het verlenen.” Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met de slachtoffers en hun familie. Of de slachtoffers terug naar Nederland komen, is nog onduidelijk.

Beeld: Derrick Wandera / Daily Monitor