Sport

Nederlandse voetbalrobots slepen de WK titel al binnen in Sydney

De Oranje Leeuwinnen in Lyon moeten straks nog aan de bak tegen de Verenigde Staten, maar hun tech-voetbalzusjes in Sydney hebben het er al op zitten. Tijdens de Robocup veegde de voetbalrobots van Tech United uit Eindhoven hun tegenstander China met 6-4 van tafel en sleepten zo de wereldtitel binnen.

Gillend langs de lijn

Aanvoerder Wouter Kuipers: “Het was zo’n spannende wedstrijd, we stonden met tien programmeurs gillend langs de lijn. Niet dat dit helpt, want de robots zijn voor geprogrammeerd dus als ze eenmaal op het veld staan horen ze niets en moeten ze het zelf doen”.
Het team van Kuipers van de TU Eindhoven heeft de robots alles geleerd over voetbal. “Het is alsof je een nieuw team F-jes traint. Ze moeten leren pasen, dribbelen en schieten. Eigenlijk alle mogelijke wedstrijd situaties dus”. Het spel wordt wel begeleid door scheidsrechter, die staan via Wifi in verbinding met de spelers. “Ze krijgen dan een signaal als de wedstrijd start of wordt stilgelegd voor een vrije trap, een rode trappen of een penalty. Alleen buitenspel lukt niet, daar is het veld te klein voor”.

Drie keer wereldkampioen op een dag

 De coach heeft overduidelijk de dames uit zijn ploeg namen gegeven met een knipoog naar de oranje speelsters: “We hebben onder andere Jackie Groenestroom, Lieke Motors, Vivianne Wielema en Dominique Bluetooth in ons team, maar het waren toch wel Lieke en Jackie die de show stalen.”
“Hopelijk wordt Nederland vandaag zelfs drie keer wereldkampioen”, blikt hij vast vooruit op de finale in Lyon. Behalve de voetbalrobots sleepte er in Sydney namelijk ook de zorgrobot ‘Hero’ goud binnen in de Home League. “Dat is een andere competitie, niet op een veld, maar in een nagebouwd appartement. Daar moet Hero met ouderen praten en ze helpen, het huis opruimen en het vuilnis buitenzetten. Met als doel mensen zou lang mogelijk thuis te laten wonen”.

Doorgaan tot het fluitsignaal

Heeft de tech-coach nog tips voor de Oranje Leeuwinnen? “Doorgaan tot de laatste minuut, voor dat je het weet ben je wereldkampioen, dat is ons ook gelukt. Amerika is een pittige tegenstander, als ik een gokje zou doen, denk ik dat het 2-1 wordt voor Nederland. Ik hoop dat Lieke weer fit is en Jackie ook, in onze ploeg waren het namelijk ook Lieke Motors en Jackie Groenestroom die in de verlenging zorgden voor de overwinning”.
Beeld: Tech United, TU Eindhoven