112

Omgekomen Nederlandse skiërs 'moeten enorme pech hebben gehad'

De twee Nederlanders die zaterdag in Oostenrijk door een lawine om het leven kwamen, waren zeer ervaren skiërs. Dat vertelt Rolf Westerhof aan Hart van Nederland. Hij kende de slachtoffers goed.

Het vreselijke nieuws sloeg bij Rolf in als een bom. “Ik was aan het werk toen ik het verschrikkelijke nieuws hoorde dat er twee Nederlanders waren overleden”, zegt hij aangeslagen. “Ik hoorde pas later dat het om bekenden ging. Ik gun dit niemand, maar zeker deze sympathieke mannen niet.”

Lees ook: Nederlandse skiërs omgekomen in Oostenrijk door lawine

‘Nederlandse skiërs hadden juiste spullen’

Rolf is eigenaar van Snow Safety Center in Leek. Hij kent de twee al jaren van wintersport en is ook met hen op reis geweest. “Ik denk dat er sprake was van een noodlottig ongeval.”

Een van de slachtoffers is een 33-jarige Utrechter. Volgens Rolf hadden de Nederlanders alle kennis van zaken en de juiste spullen. ‘Ze hebben enorme pech gehad.”

Lawine-airbag nog geactiveerd

Het ging mis toen de twee skiërs in Sölden in Tirol van een bergrug afkwamen. Ze skieden buiten de piste. Een plak sneeuw liet los en de mannen werden onder de sneeuw bedolven.

Lees ook: Nederlandse skiërs omgekomen in Oostenrijk door lawine

Hulpdiensten konden de Nederlanders snel lokaliseren, maar de redding kwam te laat. Een van de twee had nog wel zijn lawine-airbag weten te activeren, maar hij stikte onder de sneeuw.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA was dit het eerste fatale skiongeluk van dit seizoen. De Tiroler lawinedienst had voor het weekend nog gewaarschuwd voor de risico’s, met name in het hooggebergte.

Redactie/ANP