Misdaad

Hoe een Nederlandse 'profvoetballer' de internationale voetbalwereld oplichtte

De Nederlandse Bernio Jordan Enzo V. (25) is bij veel internationale voetbalclubs in de wereld een bekende naam. Echter komt dat niet door zijn voetbalkwaliteiten, maar door de frauduleuze praktijken die hij pleegt. De ‘profvoetballer’ gebruikte namelijk een nepagent om binnen te komen bij verschillende voetbalclubs.

Het verhaal dat V. als spookvoetballer met zich meedraagt kent vele paden. De man presenteert zich bij iedere club als profvoetballer, maar blijkt dit helemaal niet te zijn. Zo tekende hij in het begin van het jaar een contract bij een club in Moldavische regio Transnistrië, maar V. speelde nooit een minuut. Het balletje ging wél rollen toen journalist Sam van Raalte van  VICE Sports hem wilde interviewen, vanwege zijn tijd in Moldavië.

Frauduleus verleden

Nadat deze podcast werd gepubliceerd, kreeg Van Raalte berichtjes van mensen die zeiden dat V. een oplichter bleek te zijn. Hij beschrijft in een artikel op VICE Sports wat hij allemaal meemaakte. Vervolgens confronteerde hij V. met het feit dat hij deze berichtjes kreeg, die onder andere onthulde dat hij in het verleden betrokken was bij creditcardfraude. V. gaf niet toe en wilde weten wie hem beschuldigde, maar Van Raalte besloot dat niet te vertellen. Daarop gooide V. de hoorn aan de haak.

Vriendin gevangen genomen in hotel

Na de podcast werd de spookvoetballer gecontracteerd door clubs uit Chili (Audax Italiano), Zuid-Afrika (Cape Town FC) en Denemarken (Viborg FF). Binnen een enkele maanden was hij iedere keer weer verdwenen bij deze clubs, zonder dat iemand wist wat er was gebeurd.

Dat veranderde toen Chileense krant La Tercera sprak met zijn 21-jarige vriendin, die daarop vertelde dat hij haar mishandelde en haar gevangen had genomen in een hotel. Tijdens datzelfde interview zegt zijn vriendin wel dat intussen goed gaat tussen hun twee.

Nadat de spookvoetballer pasgeleden weer vertrok bij Viborg FF, deden Deense media navraag bij de oude clubs van V. Daardoor werd duidelijk dat een nepagent zich voordeed als iemand van een groot zaakwaarnemerskantoor, en hem zo kon onderbrengen bij verschillende voetbalclubs.

De Deense politie pakte hem de afgelopen week op, nadat hij al eerder was ontsnapt vorige maand. Bernio V. wordt verdacht van bedreiging, beroving, mishandeling en fraude.