Misdaad

Nederlands succes bij oprollen internationaal online drugsnetwerk

Internationaal succes voor de Nederlandse recherche. Cybercrime-agenten hebben samen met de Duitse politie een groot internationaal online drugsnetwerk ontmanteld.

Het gaat om het illegale handelsplatform Wall Street Market, een soort Marktplaats op het verborgen Darkweb, Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het Duitse Wiesbaden.

Miljoenen euro’s

Op het illegale handelsplatform Wall Street Market werd onder meer harddrugs verkocht. Er zou voor meer dan 100 miljoen euro zijn omgezet, waarbij Nederlandse online dealers vele tientallen miljoenen hebben verdiend.

Lees ook: Politie vindt en doet inval bij professioneel ‘postorderbedrijf’ voor drugs

Twintig Nederlandse rechercheurs hebben weken aan de zaak gewerkt. Soms waren er wel 3000 gebruikers tegelijkertijd online. De politie sluit niet uit dat in Nederland de komende tijd ook verdachten zullen worden opgepakt.

Afgeschermd

Het dark web is een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software zoals Tor is te bereiken. Het wordt gebruikt door oppositieleden in dictaturen, die vrij met elkaar willen praten zonder dat de autoriteiten meelezen, maar ook door criminelen die er handelen in van alles en nog wat.

In 2017 nam de Nederlandse politie stiekem zo’n marktplaats over. Rechercheurs konden daardoor gedetailleerd meekijken met de illegale handel.