Nederlanders vast in Ecuador vanwege rellen: 'Locals met speren en machetes'

Er heerst al dagen chaos in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Betogers protesteren tegen economische hervormingen en dat leidt tot veel rellen en andere ongeregeldheden. Vermoedelijk zitten honderden Nederlandse toeristen hierdoor al dagenlang vast.

Eén van hen is Inge Stam (27). Ze woont op Aruba en is in haar eentje aan het backpacken in Ecuador. Maandagavond zag ze een gekkenhuis in het centrum van de hoofdstad. “Er werd gegooid met traangas en in alle straten werd brand gesticht.”

Inge wil het liefst zo snel mogelijk weg uit de stad, want ze voelt zich er onveilig. “Maar het vliegveld is moeilijk bereikbaar door wegblokkades. Mensen uit het hele land zijn nu onderweg naar Quito om hier te protesteren. Onderweg blokkeren ze de wegen, dus je kunt eigenlijk nergens heen. Mensen die het toch geprobeerd hebben zijn uit de bussen gezet.”

Schuilen voor traangas

Duizenden mensen zijn in Ecuador de straat opgegaan vanwege het terugtrekken van een subsidie voor brandstoffen, waardoor de prijzen flink zijn gestegen. Demonstranten blokkeren wegen en gooien stenen naar de politie. De regering riep vrijdag de noodtoestand uit voor zestig dagen.

Ook Ruud Kok zit door de chaos vast in Quito. “In het oude centrum escaleert het echt. Wij hebben een Deens koppel gesproken dat uren in de badkamer moest schuilen voor traangas. In het centrum van de stad kun je niet meer komen, daar is het echt onveilig.”

Ruud hoopt morgen het land te ontvluchten door het vliegtuig te pakken naar buurland Peru. “Via de weg is dat onmogelijk. Alle wegen de stad uit zijn afgesloten.”

‘Locals met speren en machetes’

Jimi Jenneskens (25) is het wel gelukt om over land uit Ecuador te ontsnappen. “Ik heb vijf dagen vastgezeten in Ecuador, maar heb Colombia kunnen bereiken via het noorden”, laat hij weten.

Hij probeerde al eerder te ontglippen, maar kon niet verder vanwege de vele blokkades. “We strandden in Ayora en zijn nog een stuk doorgelopen naar Otavalo. Het was daar een spookstad. Alle winkels waren gesloten, er waren geen auto’s op de weg en er waren veel boze mensen op straat.”

“Letterlijk elke weg is afgesloten door wegblokkades die om de halve kilometer liggen. De afzettingen worden bewaakt door locals met speren en machetes”, zag Jimi.

Kun je nog naar Ecuador?

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Ecuador en Quito ondanks de noodtoestand niet aangepast. Dat staat nog steeds op geel, wat betekent dat niet wordt afgeraden naar Ecuador te reizen, maar dat er wel veiligheidsrisico’s zijn.

Wel heeft het ministerie een stuk tekst toegevoegd aan het advies. “Houd het lokale nieuws in de gaten”, adviseert Buitenlandse Zaken. “Bent u in Ecuador? Laat uw familie en vrienden dan weten hoe het met u gaat.”

Toeristen die in Ecuador zijn, kunnen het beste blijven waar ze zijn. “Dat lijkt op dit moment het veiligst”, aldus een woordvoerder van het ministerie.