Politiek

Nederlanders massaal bezorgd over Turkse aanval op Koerden in Syrië

Nederlanders maken zich grote zorgen over de aanval van Turkije op de Koerden in Syrië. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ongeveer 2200 mensen. Een ruime meerderheid (84%) zegt bezorgd te zijn over de situatie.

De Turkse president Erdogan wil met de inval Koerdische strijders uit het grensgebied verdrijven. Tegelijkertijd wil hij in het gebied een verblijfplaats creëren voor de miljoenen Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije worden opgevangen.

Miljoenen vluchtelingen naar Europa

De inval stuitte wereldwijd op veel kritiek. Erdogan dreigde daarop miljoenen vluchtelingen naar Europa te sturen, als de Europese Unie de Turkse inval als een bezetting bestempelt. “We zullen de poorten openzetten”, zei Erdogan daar donderdag over.

Die dreiging leidt tot ook tot onrust in Nederland. Een meerderheid van de Nederlanders (85%) zegt zich zorgen te maken over een nieuwe stroom vluchtelingen naar ons land.

Lees ook: Turkse president Erdogan dreigt met openzetten poorten voor vluchtelingen naar EU

In Nederland wonen ook veel Turken en Koerden. Een nipte meerderheid van de ondervraagden (55%) is dan ook ongerust of de Turkse inval ook in Nederland tot spanningen gaat leiden tussen de beide groepen. Ruim een derde van de Nederlanders is daar niet bang voor.