Weer & Verkeer

Nederlanders in Thailand geëvacueerd om tropische storm Pabuk

De tropische storm Pabuk is vrijdagmiddag, gepaard met zware regenval en hevige rukwinden, aan land gegaan in de provincie Nakhon Si Thammarat in het zuiden van Thailand. Dat is eerder dan verwacht. Aanvankelijk hadden de meteorologen de tropische storm voor de avond voorspeld.

Eenmaal aan land waaiden bomen om en vlogen daken van de huizen, maar al snel werd de tropische storm gedegradeerd tot een tropische depressie. De autoriteiten waarschuwen nog wel voor vloedgolven. Voor de kust van de provincie Pattani kapseisde een vissersboot. Een visser kwam daarbij om het leven en een visser wordt nog vermist.

Hilde Habing die op vakantie is in het land heeft veel van de storm meegekregen. ”Het ging vrij snel van erg naar erger. Op een gegeven moment hebben wij de ramen en deuren gebarricadeerd omdat wij bang waren dat er iets door de lucht zou vliegen.”

Duizenden burgers en toeristen zijn de afgelopen dagen geëvacueerd in de provincies Nakhon Si Thammarat, Pattani, Songkhla en Yala. Een van hen was Ivo ten Broek die op vakantie was op het Thaise eiland Ko Pha Ngan. ”Ik heb wat noodrantsoen in kunnen slaan, zo heb ik water, nootjes en chocolade gekocht.”

Storm zwakt af

De meteorologische dienst waarschuwde voor stortregens en sterke winden in vijftien zuidelijke provincies. Ook meldde de dienst aanvankelijk dat Pabuk net zo destructief zou kunnen worden als de tropische storm Harriet, waarbij in 1962 bijna duizend mensen om het leven kwamen.

Volgens de meteorologische dienst trekt Pabuk nu naar het noordwesten richting de provincie Surat Thani, waartoe het vakantie-eiland Koh Samui behoort, met een windsnelheid van maximaal 75 kilometer per uur. Zaterdag zal de storm ook de populaire toeristische bestemmingen Phuket en Krabi treffen.

Veel vluchten geannuleerd

Alle vluchten van en naar Ko Samui zijn uit voorzorg geannuleerd, ook nu het nog matig regent, aldus een medewerker van de luchthaven. Volgens de rampenbestrijdingsdienst is nog geen sprake van een crisissituatie. In Phuket heeft het nog niet geregend. ”Er is geen paniek onder de toeristen. Maar als er iets gebeurt, zijn we goed voorbereid”, zei het hoofd civiele bescherming van Phuket.

Ook het vliegveld in de provincie Nakhon Si Thammarat is sinds donderdagavond gesloten. Het luchtverkeer op Surat Thani Airport in de gelijknamige provincie moest vrijdag ook worden gestaakt.

ANP/Redactie