112

Nederlanders begrijpen woede van Duindorpers wel/niet

Nederlanders zijn verdeeld over de woedende inwoners van de Haagse wijk Duindorp, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 2500 mensen. Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen begrip voor de woede, terwijl bijna net zoveel mensen juist wel begrijpen dat ze ervan balen, omdat een traditie wordt ‘afgepakt’.

Het is al drie dagen onrustig in Duindorp na het afblazen van de vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Johan Remkes van Den Haag weigert toestemming te geven aan de organisatoren van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp omdat ze niet kunnen voldoen aan de eisen voor een vergunning. Dit leidt tot grote woede bij veel Duindorpers die daardoor al dagen voor onrust zorgen op straat. Maandagavond werden zelfs twaalf mensen aangehouden. Ook moest de ME worden ingezet om de rust te laten terugkeren.

Op de vraag of mensen er vertrouwen in hebben dat burgemeester Remkes de boel weer onder controle krijgt, geeft 49 procent het antwoord hem daar niet toe in staat te zien. Verder vindt 41 procent dat de relschoppers met Oud en Nieuw huisarrest moeten krijgen en zegt 24 procent wel wat te zien in een avondklok.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.