Gezondheid

'Nederlander niet bang om huidkanker te krijgen ondanks groeiende aantal patiënten'

Ondanks het feit dat het aantal patiënten met huidkanker snel stijgt, maakt een ruime meerderheid van de Nederlanders (60%) zich geen zorgen om de ziekte te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder 1900 mensen.

Ongeveer een derde (34%) is wel bang om huidkanker te krijgen, zo blijkt het onderzoek. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in ons land: jaarlijks komen er 70.000 nieuwe patiënten bij. Om de impact van de ziekte te verminderen is volgens het Integraal Kankercentrum Nederland een nationaal plan van aanpak nodig.

Smeren we wel genoeg?

Minder blootstelling aan zon en zonnebank, en het gebruik van zonnebrandcrème, kunnen het aantal nieuwe gevallen verminderen. Maar hoe vaak doen we dat eigenlijk op een zonnige dag, onszelf insmeren? Niet zo vaak, zo blijkt uit ons onderzoek. Bijna een derde zegt zich helemaal niet in te smeren.

Lees meer: Kabelmonteur Ronald kreeg huidkanker: ‘Ik smeerde me nooit in’

Een kwart van de Nederlanders smeert zich één keer per dag in en 42 procent smeert meerdere keren per dag.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.