Sport

Bizar: Nederlander is wereldtitel wielrennen kwijt door valsspelen, overweegt protest

Wielrenner Nils Eekhoff heeft de wereldtitel bij de beloften moeten inleveren. De renner uit Rijssenhout is gediskwalificeerd wegens het overtreden van de regels.

De jury heeft nog niet verteld waarmee Eekhoff in de fout is gegaan. Volgens verschillende media zou hij na een valpartij geprofiteerd hebben van auto’s op het parcours.

Slotkilometer

De 21-jarige Eekhoff reed de race van zijn leven en leek de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de beloften, een categorie die in 1996 werd ingevoerd. Hij vond pas in de slotkilometer aansluiting bij de vier koplopers van de race voor wielrenners jonger dan 23 jaar.

Kopgroep

Vervolgens won Eekhoff de sprint van een kopgroep van zeven renners. De Italiaan Samuele Battistella eindigde als tweede. Hij mag zich na de diskwalificatie van Eekhoff wereldkampioen bij de beloften noemen. Eekhoff bereidde zich net als Mathieu van der Poel tijdens de Ronde van Groot-Brittannië op de WK voor. Hij stapt aan het einde van het seizoen over van het opleidingsteam naar de profploeg van Team Sunweb.

Eekhoff won in 2017 Parijs-Roubaix voor beloften, terwijl hij dit jaar onder meer de Ronde van Overijssel won en vijfde werd bij de EK-wegrace in Alkmaar.

Eekhoff overweegt protest

Eekhoff is niet van plan zich neer te leggen bij zijn diskwalificatie. “Met mijn management SEG bekijken we de mogelijkheden”, vertelde Eekhoff in het rennershotel.

“Dat zie je zo vaak gebeuren, de wedstrijd moest nog loskomen, er waren nog 125 kilometer te rijden”, vertelde Eekhoff die na zijn val zijn schouder, die uit de kom was, weer op zijn plaats had gezet. Nadat hij naar de zege was gesprint, begon het wachten. Plots zag Eekhoff de Brit Thomas Pidcock, de nummer vier die zich leek te melden voor de huldiging. “Toen wist ik dat er echt iets mis was. Dit is ongelooflijk. Hoe kunnen ze dit doen?”

ANP