112

'Nederlander aan boord van in problemen gekomen cruiseschip'

Een cruiseschip met ongeveer 1300 opvarenden is in de problemen gekomen voor de kust van Noorwegen. De autoriteiten zetten onder meer helikopters in om mensen van boord te halen. Volgens de Telegraaf zou er zeker één Nederlander aan boord zitten.

Het schip Viking Sky had motorpech en dreef richting land. Daarom verstuurde de bemanning een noodsignaal. Inmiddels is weer een van de motoren opgestart en ligt het vaartuig op zo’n 2 kilometer van de kust voor anker. Het zou niet meer ongecontroleerd ronddrijven.

Evacuatie

De evacuatie van opvarenden wordt gehinderd door het slechte weer. De golven zijn zes tot acht meter hoog en het waait hard. Twee reddingsboten moesten noodgedwongen omkeren, zegt de maritieme reddingsdienst. “Als we iedereen moeten evacueren, gaat dat veel tijd kosten”, zegt een woordvoerder.

De autoriteiten hadden naast schepen ook vier helikopters opgetrommeld voor de reddingsoperatie. Ook zijn op land opvanglocaties in gereedheid gebracht. Passagiers worden om beurten van het dek gehaald en naar een dorp gevlogen dat ten noorden ligt van de stad Molde. De politie meldt dat tot dusver ongeveer 100 mensen zijn geëvacueerd.