Politiek

Ruime meerderheid Nederlanders heeft alle begrip voor lerarenstaking

Op meer dan 4.000 scholen in Nederland legden leraren en schoolleiders in het basis- en middelbaar onderwijs woensdag het werk neer. De lerarenstaking kan rekenen op veel steun, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland? onder ruim 2500 mensen.

De actievoerders eisen dat de politiek meer actie onderneemt tegen de hoge werkdruk in het onderwijs. Ook willen ze meer salaris en pleiten ze voor extra investeringen om het lerarentekort aan te pakken.

Ruime steun voor lerarenstaking

Twee derde van het Wat vindt Nederland-panel staat achter de lerarenstaking. Het verlagen van de werkdruk wordt door ruim een derde (36 procent) van de deelnemers gezien als dé oplossing voor het lerarentekort.

Lees ook: Dit verdient een leraar in het basisonderwijs

Een andere mogelijke oplossing is het gelijktrekken van de salarissen van leraren op de basisschool en docenten in het voortgezet onderwijs, zegt 32 procent van de Nederlanders.

Meer betalen voor beter onderwijs?

De voorgestelde oplossingen kosten natuurlijk wel geld. Willen we dan ook meer betalen voor beter onderwijs? Nee, zegt bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders. Bijna een derde wil wel meebetalen aan goede oplossingen en ongeveer een kwart twijfelt of heeft geen mening.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.