Misdaad

Plofkraken of niet: Nederland trekt massaal flappen uit geldautomaat

Het aantal plofkraken mag dan toenemen, iets meer dan de helft van de Nederlanders pint toch het liefste bij een geldautomaat aan de gevel. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 1.250 mensen.

Het aantal pinbetalingen neemt al jaren toe, maar veel Nederlanders blijven geld uit de geldautomaat trekken. Ruim een kwart doet dat één keer per week en 22 procent zeker één keer per maand. Slechts acht procent zegt nooit geld te pinnen bij een automaat.

Geldautomaat in winkels?

Een veelgenoemde oplossing om het grote aantal plofkraken tegen te gaan, is het verplaatsen van de geldautomaten naar winkels. Maar velen zien dat niet zitten, een derde van de ondervraagden zegt een winkel in te lopen om daar geld te pinnen.

Maandag maakte ABN Amro bekend dat de bank bijna 500 geldautomaten weghaalt uit het straatbeeld in de strijd tegen plofkraken. Vijftien procent van het Wat vindt Nederland-panel vindt dat een verstandig besluit en zeggen dat ze zich hierdoor veiliger voelen.

Lees ook: ABN haalt 470 geldautomaten door heel Nederland weg in strijd tegen plofkraken

Maar een overgrote meerderheid van vijftig procent is kritisch. Zij vinden de maatregel te drastisch en zeggen dat de bank onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen. Bijna zestig procent maakt zich zorgen of er voldoende alternatieven overblijven als de geldautomaten verdwijnen.

‘Contant geld blijft belangrijk’

De banken beraden zich op mogelijke stappen, tegen plofkraken, maar het belang van contant geld staat voor hen buiten kijf. Volgens de Betaalvereniging Nederland zal munt- en briefgeld altijd belangrijk blijven.”De meerderheid van de mensen gebruikt hun betaalpas, maar ouderen vinden pinnen ingewikkeld.”

Ook de Nederlandsche Bank benadrukt het belang van contant geld. “Consumenten moeten zelf bepalen hoe ze willen betalen, met pin of cash”, zegt woordvoerder Herman Lutke Schipholt.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.