Opmerkelijk

De Nederlandse helden van 2019 worden in het zonnetje gezet

Het is vandaag Nationale Heldendag. Platform Heldenwaardering eert mensen in onze samenleven die actie ondernemen als het nodig is, vaak met gevaar voor eigen leven. In Den Haag is een officiële ceremonie waarbij verschillende helden een medaille krijgen.

De hoogste onderscheiding voor helden in Nederland is de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Deze medaille is er in goud, zilver en brons. De gouden erepenning is de hoogste onderscheiding voor burgers in Nederland. Maar ook lokale helden worden in ons land regelmatig geëerd.

Helden van Nederland

In april kreeg Ginette Eerkes uit Terheijden de bronzen medaille van Stichting Carnegie Heldenfonds, de organisatie achter Platform Heldenwaardering. Met gevaar voor eigen leven redde Ginette een jongetje uit een brandende auto. De heldin was blij met de medaille: “Ik deed het onbewust, zonder na te denken. Pas achteraf stond ik helemaal te trillen”, vertelde de heldin eerder aan AD.

Ook Ron van Bodegom Smith uit ‘s Gravenzande kreeg dit jaar een bronzen medaille, dit keer van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Ron trok zijn kleren uit en sprong in het water om een meisje uit een auto te redden. Hij sloeg het raam met zijn arm in. Samen met agenten die arriveerden kon hij het slachtoffertje op de kant krijgen. Het meisje bleef verder ongedeerd.

Mevrouw Van Gennip viel op 7 maart met haar scooter op het spoor. Terwijl de Intercity aan kwam denderen sprong de 21-jarige Thom Groenen van zijn fiets en glipte onder de gesloten spoorbomen door. Hij kon haar nog net van het spoor slepen. De scooter werd vol geraakt door de trein.  De jonge held kreeg hiervoor een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon.

Zefanja Engberts kreeg dit jaar een bronzen Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. De agent raakte zwaargewond toen hij mensen uit een brandend gebouw in Utrecht probeerde te redden. Het beeld dat Engberts aan een raam hangt en vervolgens valt, gingen het hele internet over. Hij werd begin dit jaar ook uitgeroepen tot ‘Utrechter van het Jaar’.

Even stilstaan bij heldenmoed en dapperheid

Volgens Platform Heldenwaardering is het in de huidige, soms vluchtige maatschappij van groot belang af en toe stil te staan bij begrippen als heldenmoed en dapperheid. “Dit zijn vormen van goed burgerschap, iets wat vandaag de dag soms in het gedrang komt. De heldenmoed en dapperheid van onze helden vormen het ultieme voorbeeld van omzien naar elkaar.”

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon valt onder de Kanselarij der Nederlandse Orden. Het is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding.