Politiek

Nauwelijks incidenten in ov Ter Apel meer dankzij asielbus: proef verlengd

De proef met een ‘asielbus’ tussen Emmen en het asielzoekerscentrum in Ter Apel wordt verlengd, dat bevestigt Qbuzz-woordvoerder Michel van der Mark aan Hart van Nederland. De pilot zou in eerste instantie donderdag aflopen.

Qbuzz zegt nog in gesprek te zijn met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de details van de verlenging. Tijdens deze gesprekken blijft de pendelbus rijden.

Geen incidenten meer

Sinds het begin van de proef op 15 mei hebben zich geen incidenten meer voorgedaan op de pendelbus, meldde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) eerder al aan de Tweede Kamer. Ook op de lijnbussen is het sindsdien rustig.

In 2018 vonden er op de veelbesproken lijn 73 16 incidenten per maand plaats. In 2019 nam de hoeveelheid toe: tot 15 mei, de start van de proef, gebeurden er gemiddeld 26 incidenten per maand. Daarna gaat het gemiddeld om ‘slechts’ 1 incident per maand. (Tekst gaat verder onder video)


Lees ook: Speciale ‘asielbus’ naar Ter Apel maakt eerste rit

Reden voor het oprichten van een speciale buslijn tussen Ter Apel en Emmen was de overlast die asielzoekers veroorzaakten op reguliere lijnbussen. Buschauffeurs werden bedreigd en geïntimideerd door een groep asielzoekers uit veilige landen.