Opmerkelijk

De ideale smoes voor de lunch: het is Nationale Krokettendag

‘Een krokant korstje rond een zachte vulling.’ Culinair journalist Johannes van Dam was een groot liefhebber van kroketten. In herinnering aan zijn grote liefde werd in 2014 de Nationale Krokettendag ingesteld op 9 oktober.

De Amsterdamse eetjournalist Johannes van Dam overleed in 2013. Hij was op dat moment bezig met een boek over kroketten. Uiteindelijk werd het werk afgemaakt door zijn vrienden Joosje Noordhoek en Jonah Freud. Toen Het krokettenboek uitkwam riep uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 9 oktober uit tot Nationale Krokettendag.

Geschiedenis van de kroket

In Het krokettenboek wordt de geschiedenis van de snack omschreven. In de 17e eeuw zou het al een voorgerecht zijn geweest aan het Franse hof van Lodewijk XIV. Rond 1830 kwam een kroket voor het eerst voor in een Nederlands kookboek. Johannes van Dam spreekt in het kookboek tegen dat de snack gebruikt werd om resten gaar vlees te verwerken.

Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg de kroket de rol die we nu kennen. Een belangrijke rol speelde Johan de Borst. Deze bakker begon met de verkoop van zelfgemaakte kroketten. De Borst startte met Febo en was de eerste die via een automatiek de snack ging verkopen.

Lees ook: Vandaag uitsluitend vegetarische lunch in bedrijfskantines voor dierendag

Tot ongeveer 1996 was de kroket de meest verkochte snack, sindsdien heeft de frikandel die rol overgenomen.

Heel veel verschillende soorten

In Nederland wordt de kroket traditiegetrouw gevuld met een dikke ragout, een salpicon, met rundvlees. De buitenkant bestaat uit paneermeel. Inmiddels kennen we ook in Nederland veel meer soorten vulling.

Een paar varianten van de kroket: kipkroket, eierkroket, garnaalkroket, aspergekroket en groentenkroket.

De populariteit van de kroket bleek ook uit de conference Croquetten, waarvan de tekst werd geschreven door Simon Carmiggelt:

Beeld: Takeaway