Dieren

Nanda vond een wasbeer in haar achtertuin: 'Ik kon mijn ogen niet geloven'

Nanda Noorland – De Wolf verhuisde enige tijd geleden naar Huizen, waar ze al het moois van de natuur in haar achtertuin kan aanschouwen. Geregeld komen eekhoorntjes en vogels bij haar op bezoek. Maar toen er ineens een wasbeer op haar gazon stond, was het wel even schrikken.

“De natuur is mijn alles”, vertelt Nanda. “Ik kijk altijd naar buiten en dan zie ik de mooiste dieren. Een tijdje geleden zei mijn man ineens: ‘Ik denk dat ik een wasbeer zie.’ Ik kon mijn ogen niet geloven. Die week was er al zo veel moois in de achtertuin verschenen!”

‘Klauwen zo groot als handen’

De wasbeer bleek geen eenmalige bezoeker van Nanda’s tuin. “Het was een grote wasbeer. Ik durfde mijn katten dan ook niet meer buiten te laten”, vertelt Nanda. “Ik heb de klauwen van dat beest gezien, die zijn net zo groot als mijn handen!”

Nanda en haar man besluiten dan ook dat er iets moet gebeuren. “Wij kunnen onze katten wel binnenhouden, maar er komen soms ook katten uit de buurt in onze tuin. Ik wil niet dat de wasbeer ze pakt.”

Pindakaas

Na veel heen en weer gebel lukt het Nanda om een valkooi te regelen. Verschillende instanties moeten eerst groen licht geven om een gezond dier te vangen. Als dit groen licht er komt, blijkt de geplaatste valkooi te klein voor de wasbeer. Er wordt een tweede, grotere kooi voor het beestje neergezet.

Op een gegeven moment ziet Nanda de wasbeer met zijn klauwen in de pindakaaspot voor de vogels graaien. Dat brengt haar op een idee. Voor de tweede kooi plaatst Nanda, naast wat kattenvoer, ook een schoteltje pindakaas. Het dat blijkt precies datgene te zijn waar de wasbeer op af komt.

“Omdat de tweede val geruisloos dichtklapt, werd ons vertelt dat de wasbeer gaat krijsen als hij merkt opgesloten te zitten”, legt Nanda uit. “Op een gegeven moment hoorde we een zacht geluid en sloegen de katten op iets aan. Maar krijsen hoorde we niet.”

Stichting AAP

Omdat de katten van Nanda wel op iets reageren, besluit Nanda’s man een kijkje te nemen. Buiten ziet hij in de valkooi met het schoteltje pindakaas de wasbeer rustig zitten. ‘s Ochtends bellen ze gelijk Dierenambulance Gooi- en Vechtstreek om het beestje op te laten halen. De dierenambulance brengt hem naar Stichting AAP.

“De wasbeer lijkt in goede gezondheid te verkeren”, vertelt een woordvoerder van de stichting. “Hij was ook verrassend zwaar, zo’n acht kilo. Normaal gesproken zijn wasberen in het wild een stuk magerder.”

Wasbeer als huisdier

Het lijkt Stichting AAP dan ook niet onwaarschijnlijk dat het diertje als huisdier gehouden is en vervolgens is ontsnapt. “Hij was ontzettend rustig en tam toen hij binnen kwam, dat zie je niet vaak. Wasberen zijn inventieve beesten. Het zou ons dan ook niets verbazen als hij ergens is ontsnapt. ”

Het diertje wordt nu onderzocht op parasieten. “We vangen ook de wasberen uit Limburg op, waar er nu heel veel rondlopen. Je ziet daar dat drie vierde van de wasberen spoelworm heeft. Dat kan potentieel gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren zoals katten.”

Alles ontsmetten

Als de wasbeer spoelworm blijkt te hebben, moet Nanda haar hele tuin ontsmetten. “We hebben het ook gelijk de buren laten weten zodat ook zij mogelijk de boel kunnen ontsmetten. Daarnaast moeten mijn katten voor de zekerheid ontwormd worden. Het is een heel gedoe.”

Nanda vertelt dat ze het wel moeilijk vond om instanties in te schakelen om de wasbeer te vangen. “Ik wil dat beestje niet achter de tralies zien. Het is niet zijn schuld dat hij hier nu is”, vertelt ze bezorgd. “Ik wil dan ook erg graag aan mensen meegeven dat dit soort dieren geen huisdieren zijn. Je maakt zo’n beestje doodongelukkig als je hem thuis houdt.”

Foto: Dierenambulance Gooi- en Vechtstreek