112

Touringcar vol Moldaviërs onderschept door Marechaussee, twee mensen aangehouden

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagochtend een touringcar onderschept met daarin vijfenzestig Moldaviërs. De Moldaviërs waren onderweg naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De 57-jarige chauffeur en de 60-jarige bijrijder zijn aangehouden.

De Marechaussee werd maandagochtend ingeschakeld door personeel van het asielzoekerscentrum. Het personeel zag een twintigtal personen vanuit de touringcar naar het terrein van het centrum lopen. De touringcar stond op ongeveer vijfhonderd meter van de ingang geparkeerd.

Lees ook: Twaalf volwassenen en vier kinderen gevonden in vrachtwagen IJmuiden

Mensensmokkel

De overige inzittenden werden door de marechaussee gecontroleerd in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid. Geen enkele inzittende kon een geldig grensoverschrijdingsdocument tonen. Hierop werden de bestuurder en zijn bijrijder, beiden afkomstig uit Moldavië, gearresteerd op verdenking van mensensmokkel.

De vijfenzestig Moldaviërs, waaronder veel kinderen, hebben inmiddels asiel aangevraagd. De Koninklijke Marechaussee doet onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland verder onderzoek naar dit incident.