Politiek

Mogelijk einde in zicht voor Geert Wilders in 'minder-Marokkanen-proces'

Na vandaag moet het duidelijk worden of het proces tegen PVV-leider voor het roepen van ‘minder Marokanen’ door kan gaan of dat het wordt stopgezet.

De advocaat van de PVV, Geert-Jan Knoops, wil dat er een streep gaat door het hoger beroep. Dit omdat er volgens hem steeds meer aanwijzingen zijn dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten zich in 2014 met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Het Openbaar Ministerie zou daarom niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in de vervolging.

Bemoeienis

Vorige week gaf het ministerie stukken vrij waaruit blijkt dat oud-minister Ivo Opstelten en topambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid zich persoonlijk hebben bemoeid met de rechtszaak. De nota uit 2014 was tot dusver geheim, maar is door het ministerie vrijgegeven, na een WOB-verzoek van RTL Nieuws.

In de stukken staat dat Opstelten met het Openbaar Ministerie heeft gepraat voordat definitief werd besloten om Wilders te vervolgen. Ook blijkt dat topambtenaren commentaar gaven en suggesties deden aan het OM om zich beter voor te bereiden op de zaak tegen de PVV-leider.

Volgens het OM is er absoluut geen sprake van dat de minister zich met de zaak heeft bemoeid. “Het OM heeft de beslissing genomen om Geert Wilders te vervolgen en niemand anders”, benadrukte de advocaat-generaal dinsdag in reactie op het verzoek van Wilders’ advocaat.

Dagenlang pleidooi

Als het proces doorgaat, kan advocaat Geert-Jan Knoops beginnen aan zijn 426 pagina’s tellend pleidooi. Daar zijn meerdere dagen voor uitgetrokken.

Afgelopen juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5000 euro tegen Wilders, hetzelfde als in eerste aanleg. De rechtbank achtte de PVV-voorman eind 2016 wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op.