Politiek

Ministerie wist niet dat zelfmoordpreventielijn 113 niet goed werkte

Het ministerie van Volksgezondheid en Stichting 113 Zelfmoordpreventie wisten niet dat mensen met suïcidale gedachten het noodnummer niet altijd konden bereiken. De afgelopen maanden zijn er zeker twee mensen die tevergeefs de crisislijn probeerden te bereiken en een einde van hun leven maakte toen dat niet lukte.

Beiden belden het verkeerde nummer. De stichting is op dit moment namelijk alleen bereikbaar op 0900-0113. Omdat daar bij meer mensen verwarring over bestaat, wil het kabinet op korte termijn het telefoonnummer 113 in werking stellen.

Lees ook: Opnieuw zelfmoorddode na niet kunnen bereiken crisislijn

Critici snappen niet dat dat niet eerder is gebeurd. Maar bij het ministerie en de stichting voor zelfmoordpreventie was niet bekend dat het probleem zo groot was, zegt staatssecretaris Blokhuis tegen Hart van Nederland. “Het is heel naar om te zeggen, maar wisten niet dat het op die manier fout gaat. Dat 0900-nummer is als eerste zichtbaar als mensen met suïcidale gedachten er op internet naar zoeken.”

‘Nodige stappen zetten’

Blokhuis en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken gaan samen “de nodige stappen zetten” om de verwarring weg te nemen. Er komt op dit moment dus nog steeds geen directe oplossing.

In de tussentijd is er een noodverband, zegt Blokhuis. Hij hoopt dat het noodnummer zo snel als mogelijk wordt gelanceerd. Tot die tijd krijgen mensen die dit nummer bellen een bandje te horen waarop staat dat ze het beste 112 of het 0900-nummer kunnen proberen.

Heb je zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.