Politiek

Minister Schouten van landbouw wil meer Hollandse glorie in de supermarkten

Een plak Goudse kaas of een Hollandse nieuwe, het zijn van die echte Nederlandse producten waar we trots op zijn. Maar naast de bekende Hollandse pareltjes liggen de supermarkten toch vooral vol met buitenlandse etenswaren die boeren in Nederland ook gewoon verbouwen.

Daar wil Minister Schouten van Landbouw nu een stokje voor steken, schrijft de Telegraaf. Ze gaat met supermarkten in gesprek om meer streekproducten in de schappen te krijgen. Het gaat voornamelijk om kazen en groenten die in de regio worden geproduceerd. Ook wil ze de producten internationaal beter in de markt zetten.

Lokaal kopen is duur

Dat streekproducten nu nog meer een delicatesse dan gemeengoed zijn, komt door de prijzen. De kleine, lokale producenten kunnen vaak niet goedkoop leveren en dus is het voor supermarkten voordeliger in het buitenland bij grote bedrijven in te slaan.

Lees ook: McDonald’s brengt oer-Hollands stroopwafelijs naar Amerika

Met haar plan wil Schouten boeren en tuinders steunen door regelgeving te versoepelen en te kijken hoe de overheid de logistieke kosten kan verlagen. Samen met de provincies wordt er ook een speciale handelsmissie opgezet. Gewoon in Nederland om de streekproducten in de spotlight te zetten.

Europese bescherming

De ChristenUnie-bewindsvrouw trekt daarnaast met de regionale versnaperingen ook Brussel in. Ze wil dat de oer-Hollandse basterdsuiker of het Limburgse witte goud, de asperge, dezelfde status krijgen als de bekende Italiaanse parmaham of Franse champagne. Samen met de Europese Commissie wordt er gekeken hoe de typisch Nederlandse producten Europees beschermd kunnen worden.

ANP/Redactie