Militairen Vierdaagse herdenken Market Garden van 75 jaar geleden

De Vierdaagse besteedt dit jaar extra aandacht aan de geallieerde operatie Market Garden, die in september precies 75 jaar geleden plaatsvond.

De parcoursen van het wandelevenement voeren grotendeels door gebied waar in 1944 hard is gevochten. “Ik hoop dat iedereen zich onderweg realiseert hoe belangrijk het is dat wij dit wereldwandelfeest in vrijheid mogen beleven”, stelt marsleider Henny Sackers.

De militaire lopers uit Canada houden een herdenking op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek. Op de derde wandeldag komt de Vierdaagse langs deze begraafplaats. Dan zullen ook andere geallieerde landen daar even stoppen, aldus het ministerie van Defensie. Zo hielden de Zwitsers op de Canadese begraafplaats donderdag om 11.00 een grote herdenking. Er gaan dan 200 rozen op de graven worden gelegd.

Toeschouwers

De Britten stopten op de eerste loopdag in Beuningen bij het monument voor de omgekomen bemanning van een Lancaster-bommenwerper. Ook zijn er in de wandelweek  nog herdenkingen bij Grave, in Mook en in Cuijk.

Burgerdeelnemers en toeschouwers kunnen zich aansluiten bij vele herdenkingen. Defensie moedigt hen aan om militairen aan te spreken onderweg: “Iedere militair kan vertellen over verbroedering en het wereldwijd bijdragen aan vrede, veiligheid en stabiliteit. Dat hadden ze 75 jaar geleden ook voor ogen.”