Misdaad

Met deze zes tips herken jij Marktplaats-criminelen

Marktplaats gaat meer actie ondernemen om fraude en oplichting via de website te voorkomen. Dat kan gaan om iets dat je koopt maar nooit ontvangt of geld dat nooit wordt overgemaakt voor iets dat je zelf hebt verkocht.

Een andere bekende truc van criminelen is om inloggegevens voor internetbankieren buit te maken via nagemaakte bankensites. Volgens de Consumentenbond worden er dagelijks meer dan 70 aangiftes gedaan vanwege Marktplaats-oplichting. 

Lees ook: Oplichters Marktplaats stelen naam van autobedrijf en lichten mensen op

Maar wat kun je zelf doen om een marktplaats-oplichting te herkennen de criminelen te ontmaskeren? We zetten zes tips voor je op een rij:

  1. Denk goed na voordat je iets koopt. Die nieuwe laptop die je gisteren nog in de winkel zag, staat echt niet een dag later voor de helft van de prijs op marktplaats. 
  2. Bekijk de foto’s van een product goed. Zijn het zelf gemaakte foto’s of foto’s die je ook op internet kunt vinden? Via deze functie op Google kun je bekijken of een foto ergens anders ook al eens geüpload is. Klik op het camera-icoontje en upload de foto.
  3. Kijk goed wie de verkoper is. Kun je bijvoorbeeld informatie op social media over hem of haar vinden? Ook kun je deze website van de politie gebruiken om te kijken of een mailadres of bankrekeningnummer eerder gerapporteerd is als frauduleus. 
  4. Maak gebruik van de diensten binnen het platform van Marktplaats. Je kunt zo bijvoorbeeld makkelijk een betaalverzoek sturen. Ook is er een functie waarmee je gelijk kunt oversteken. De verkoper krijgt zijn geld pas als jij je pakketje in huis hebt. 
  5. Stuurt iemand je een link op een betaling te doen via internetbankieren, let dan goed of je niet terecht komt op een nepsite. Bij twijfel kun je via deze website controleren of een link veilig is.
  6. En last but not least: stuur nooit een foto van je identiteitsbewijs of bankpas naar de verkoper. Daarmee loop je risico op identiteitsfraude. 

Gaat het toch mis en krijg je te maken met Marktplaats-oplichting? Doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie. Dat kun je snel en makkelijk doen via de website van politie.