112

112 Noord-Nederland overbelast door meldingen over 'mysterieuze' zakken op Waddeneilanden

De spullen die op de Waddeneilanden zijn aangespoeld als gevolg van overboord geslagen containers, zorgen voor nogal wat consternatie. Meldkamer Noord-Nederland wordt gekgebeld door mensen die alarm slaan omdat ze zakken met onduidelijke –  en dus misschien gevaarlijke – inhoud hebben gevonden.

Lees ook: VIDEO: Zo stortten 270 containers van het schip in de Noordzee

De meldkamer is door alle meldingen overbelast en twittert een dringende oproep: de zakken waar ‘HDPE’ opstaat bevatten hoge dichtheid polyetheen en dat is ongevaarlijk, dus het vriendelijke verzoek om geen 112 te bellen indien dergelijke zakken worden aangetroffen.

 

Sommige zakken wel gevaarlijk

Veiligheidsregio Friesland heeft een foto verspreid van een zak waar wel schadelijke stoffen in zitten. Mensen die dat soort zakken vinden, worden verzocht vooral wél 112 te bellen, zodat de zakken kunnen worden opgeruimd door hulpverleners met beschermende kleding.

Lees ook: Leger naar Waddeneilanden om te helpen met opruimen strand

Het ging mis in de nacht van dinsdag op woensdag toen maar liefst 270 containers overboord sloegen door storm. Sindsdien liggen de stranden van Terschelling vol met verpakkingsplastic, speelgoed, klapstoelen en dus met zakken HDPE en gevaarlijke stoffen.

Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland