Mei waarschijnlijk zacht, wisselvallige start

DEN HAAG (ANP/WEERONLINE) – De lente lijkt nu echt aanstaande: mei wordt relatief zacht, verwacht Weeronline. In het begin van de maand is het licht wisselvallig met afwisselend wat dagen waarop het regent en dagen waarop de zon schijnt. Daarna neemt de kans op warme dagen toe en wordt de kans op neerslag kleiner. Over de hele maand wordt een gemiddelde temperatuur van 14 graden verwacht, tegen ruim 13 graden normaal.

In de eerste helft van mei krijgen we te maken met typisch Nederlands lenteweer. Dat betekent zon en stapelwolken, met af en toe regenbuien. Op dagen die geheel droog en zonnig verlopen, kan het in het binnenland meer dan 20 graden worden, maar op regenachtige dagen ligt de temperatuur op 10 tot 15 graden.

Later in mei is het in Nederland lenteachtig of zelfs zomers weer. De neerslagkans neemt af en de kans op dagen met temperaturen boven de 25 graden neemt toe.

Historisch warm

Iets verder vooruit lijkt juni bovengemiddeld warm en droog te gaan verlopen. Naar het zich laat aanzien, wordt ook juli warmer dan normaal. In augustus wacht Hollands zomerweer, met zon, stapelwolken en af en toe een bui.

De verwachte gemiddelde temperatuur van de komende mei-maand steekt schril af bij die van vorig jaar: die geldt met een gemiddelde temperatuur van ruim 16 graden in De Bilt als de warmste ooit gemeten. Uitschieter was 29 mei, toen het met ruim 30 graden tropisch warm werd. Bij de hoge temperaturen scheen de zon bovendien uitbundig: mei 2018 geldt als de op drie na zonnigste mei-maand ooit.