Gezondheid

Meeste Nederlanders hondstrouw aan zorgverzekeraar

Stap jij over van zorgverzekering? De kans dat je daarover nadenkt, is volgens online prijsvergelijkers groter dan ooit. Verwacht wordt dat een record aantal mensen dit jaar overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt mogelijk doordat de collectiviteitskorting per 1 januari omlaag gaat, van tien naar vijf procent.

Wij vroegen de ruim 2200 mensen die vandaag meededen aan Wat Vindt Nederland of ze van plan zijn een andere zorgverzekeraar te nemen. Met een verrassend resultaat… Maar liefst 78 procent blijft mooi zitten waar hij/zij zit. “Als ik voor alles moest overstappen, dan was ik ook nooit 40 jaar getrouwd. Alles heeft z’n voors en tegens!”, geeft één van onze panelleden droogjes als verklaring waarom ze niet gaat overstappen.

17 procent van de panelleden is wel van plan over te stappen.

Hondstrouw

De meeste deelnemers blijken wel erg trouw aan hun zorgverzekering, want 49 procent van de deelnemers is nog nooit overgestapt. Veel gehoord commentaar uit ons panel is dat overstappen geen sinecure is als je niet gezond bent. “Als je een slechte gezondheid hebt en veel gebruik moet maken van je verzekering is het haast onmogelijk over te stappen. Wel voor de basisverzekering, maar je kan geen aanvullende verzekering afsluiten.”

47 procent heeft dat wel eens gedaan. Slechts 3 procent zijn echte bespaarders en stappen elk jaar over.

Maar waarom blijft de meerheid hun zorgverzekeraar trouw? 68 procent zegt dat ze blijven omdat ze gewoon tevreden zijn, 21 procent blijft plakken omdat ze overstappen teveel gedoe vinden.