112

Meer Nederlanders verdronken in 2018

In 2018 zijn in totaal 112 Nederlanders verdronken. Dat zijn er 27 meer dan in 2017, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 112 mensen die verdronken, waren er 98 ouder dan 20 jaar, 6 tieners en 8 kinderen jonger dan 10 jaar. In totaal kwamen er meer mannen (89) dan vrouwen (23) om. Het gaat om mensen die verdronken als gevolg van een ongeluk.

Verdrinkingsdoden per provincie

In de grafiek hieronder zie je per provincie het aantal verdrinkingsdoden ten opzichte van voorgaande jaren. De groene lijn laat het aantal vrouwelijke slachtoffers zien, de blauwe lijn het aantal mannelijke slachtoffers. De rode lijn visualiseert het totale aantal verdrinkingsdoden in de geselecteerde provincie.

Naast 112 Nederlanders verdronken er ook 26 niet-ingezetenen, die in 2018 op bezoek waren in Nederland. De meesten van die groep waren afkomstig uit Duitsland. Ook Polen en mensen met een niet-westerse achtergrond vinden relatief vaak de dood door verdrinking.

Lees ook: Drie zwemmers overleden aan de kust bij Den Haag 

Het totaal aantal verdrinkingen is de afgelopen decennia gedaald. Wel is er in 2018 voor het eerst sinds 2002 weer een stijging -meer dan 30 procent- te zien. De precieze reden daarvan is niet bekend.

Veiligheid

Reddingsbrigade Nederland is niet verbaasd over de cijfers. De strandbrigades kwamen ook een stuk vaker in actie dan in 2017. “Door het warme weer trokken heel veel Nederlanders in 2018 naar het water. De reddingsbrigades hebben dat ook gemerkt. Vorig jaar kwamen strandbrigades 7900 keer in actie, 2400 keer vaker dan het jaar ervoor”, zegt Koen Breedveld, directeur van de Reddingsbrigade.

Lees ook:¬†KNRM: ‘Dood zwemmers in Wassenaar had misschien voorkomen kunnen worden’

Breedveld denkt dat de stijgende temperaturen voor problemen kunnen zorgen. “Als zomers als die in 2018 normaal gaan worden, dan hebben we nog een berg werk te verzetten om te zorgen dat Nederland veilig kan blijven genieten van het water.”

Het CBS heeft verdrinkingscijfers door moord of zelfmoord niet meegenomen.

ANP/Redactie