Misdaad

Drie keer zoveel kans op inbraken met jaarwisseling, bekijk hier of jouw wijk doelwit is

Wie Oud en Nieuw buiten de deur viert, kan er maar beter voor zorgen dat zijn huis goed beveiligd is. Tijdens de jaarwisseling is de kans op een inbraak drie keer zo hoog als op andere dagen in de piekmaanden december en januari.

Daarvoor waarschuwt verzekeraar Interpolis. Het inbraakrisico schiet tijdens de donkere maanden, van september tot en met december, sowieso al met ruim zeventig procent omhoog. Maar de kerstdagen en de jaarwisseling zijn duidelijk favoriet bij inbrekers.

Tijdens de feestdagen zijn huizen vaak leeg omdat bewoners op bezoek zijn bij familie of op vakantie zijn. Bovendien zorgt het vuurwerk er tijdens de jaarwisseling voor dat inbrekers ongestoord en ongehoord hun gang kunnen gaan.

Flinke toename buiten de Randstad

Vooral buiten de Randstad neemt de kans op woninginbraken toe. In Zeeland, Drenthe en Limburg verdubbelt het aantal zelfs. Hieronder staat per provincie hoeveel de inbraakkans toeneemt in de laatste maand van het jaar.

 1. Zeeland: 110%
 2. Drenthe: 98%
 3. Limburg: 98%
 4. Flevoland: 87%
 5. Utrecht: 77%
 6. Groningen: 77%
 7. Gelderland: 76%
 8. Overijssel: 76%
 9. Noord-Brabant: 72%
 10. Friesland: 71%
 11. Noord-Holland: 66%
 12. Zuid-Holland: 62%

De meeste inbraken waren vorig jaar tijdens de feestdagen in wijken in Drimmelen (postcode 4921), Haarlem (2011), Valkenburg aan de Geul (6325), Hardenberg (7772) en Enschede (7545).

Neem maatregelen tegen inbraken

Om inbrekers af te schrikken adviseert Interpolis in ieder geval een aantal simpele maatregelen te nemen. “Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werk”, zegt Youri van der Avoird van de verzekeraar.

“Beveiligingsmaatregelen zoals een automatisch lichtsysteem, een alarm of goed hang- en sluitwerk verlagen de kans op een woninginbraak enorm”, legt hij verder uit. De verzekeraar adviseert ook om te doen alsof je thuis bent, door bijvoorbeeld wat glazen op tafel te zetten en de gordijnen niet allemaal dicht te doen.

Het inbraakrisico tijdens de feestdagen is hoog, maar het totaal aantal woninginbraken is dit jaar gedaald. Gemiddeld wordt er bij een woninginbraak voor ruim 3000 euro buitgemaakt, zegt Interpolis.

Hoe hoog is het risico in jouw wijk?

Via de Inbraakbarometer kun je kijken hoe hoog het inbraakrisico is in jouw postcodegebied. Als er kort geleden een inbraak is gepleegd, wordt het risico groter. Ook het aantal mensen in huizen en de leeftijden van inwoners hebben invloed.

Bekijk hier of jouw wijk tijdens de komende jaarwisseling ook een geliefd doelwit is van inbrekers.