Politiek

‘Wij willen zelf ons paspoort kiezen', zeggen twaalf Marokkaanse Nederlanders in manifest

Een voorhoede van twaalf Marokkaanse Nederlanders wil zelf hun nationaliteit kiezen. Ze willen af van hun verplichte Marokkaanse paspoort. “We voelen ons Nederlanders”, zegt woordvoerder Laila Ezzeroili.

De Twaalf Marokkaanse Nederlanders uit vier generaties hebben een manifest opgesteld en naar de Tweede Kamer gestuurd. Het zijn onder meer docenten, journalisten en activisten van alle leeftijden. Ze willen hulp van de politiek. Den Haag moet de Marokkaanse regering onder druk zetten om de wet aan te passen, staat in het manifest.

Een van de opstellers is Laila Ezzeroili, zij voelt zich Nederlander. Ze denkt dat de dubbele nationaliteit slecht is voor de integratie. De publiciste zou zelf altijd kiezen voor een Nederlands paspoort. “In het regeerakkoord staat dat het kabinet in de toekomst wil dat we kiezen. Als dat ingevoerd wordt, dan hebben we een probleem. De Marokkaanse nationaliteit krijg je automatisch, dus kunnen we niet kiezen voor een Nederlands paspoort.”

Onrust in Rifgebergte

Veel mensen durven het manifest niet te tekenen, uit angst voor Rabat. De opstellers van het manifest zoeken nog een manier waarop mensen anoniem het manifest kunnen ondersteunen. Daarnaast willen ze dat het onderwerp op de agenda komt van de parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. Deze commissie start in oktober met haar werk.

In Nederland wonen bijna 400.000 Marokkaanse Nederlanders met een Marokkaans paspoort. Het is niet bekend hoeveel van deze mensen af willen van hun dubbele nationaliteit. De onvrede lijkt vooral voor te komen onder mensen die oorspronkelijk uit het Rifgebergte komen. In dat gebied is het al langer onrustig. De bewoners voelen zich op economisch, maatschappelijk en politiek gebied achtergesteld in Marokko.