Gezondheid

Marktkooplui Geleen klaar met Chemelot: "Na een melding is al mijn klandizie weg"

Het gevaar rond industrieterrein Chemelot in Geleen is geweken. Dat maakte de veiligheidsregio zaterdagmiddag bekend nadat er rond 11.45 uur bij een salpeterzuurfabriek door nog onbekende oorzaak een lek was ontstaan. Een bruine damp trok vervolgens richting Geleen en Beek.

Sirenes gingen af, een NL-Alert riep inwoners op ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Winkels in Geleen en Beek gingen dicht, in een groot winkelcentrum in Beek moesten mensen binnenblijven, de weekmarkt in Geleen werd door de gemeente gesloten, terrassen in het stadje werden leeggeruimd.

Het lek met salpeterzuur is gedicht, maakte Chemelot rond 13.00 uur bekend. Niemand raakte gewond.

Volgens Chemelot ging het om een rookwolk die vrijkwam uit salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen. De hulpdiensten sloegen groot alarm en schakelden de regionale zender L1 in. Die functioneerde als rampenzender.

Klaar met meldingen

Op de markt in Geleen zijn ze klaar met dit soort meldingen. Op de markt moest iedereen plots naar binnen nadat mensen een meldingen hadden ontvangen van een mogelijk lek. ”Iedereen moest opeens naar binnen”, zegt een marktkoopman. ”In een paar seconden was al mijn klandizie weg.”

Volgens een marktkoopvrouw ging de ontruiming van de markt alles behalve rustig. Mensen van de handhaving zouden in een ‘paniekerige toestand’ hebben gehandeld. ”Het ging zo van: ‘snel allemaal naar binnen, het is hier onveilig’. Dat droeg niet bij aan het veilig evacueren van de omgeving.”

Blijft schrikken

Hoewel het vaker voorkomt is het voor de inwoners van Geleen toch iedere keer weer schrikken als het alarm afgaat. ”Je weet niet of en en wat voor giftige stoffen er vrij zijn gekomen, het is elke keer toch weer schrikken als je zo’n melding krijgt,” vertelt een andere vrouw op de markt.

Ik hoop dat mensen nu weer naar de markt komen want anders blijf ik met mijn waren zitten. Misschien dan maar een factuurtje sturen naar Chemelot”, lacht de koopman.

Eerdere meldingen

Eerder deze week was er nog een storing in een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen. Die fabriek zou weer opnieuw worden opgestart. Daarbij zou mogelijk een bruine pluim te zien zijn, zo is te lezen op de website van Chemelot. Ook zou daarbij een beperkte hoeveelheid NOx vrijkomen.

Salpeterzuur wordt gebruikt bij de productie van kunstmest. Bij contact met de ogen of huid kunnen er brandwonden ontstaan. Bij het inademen van salpeterzuurdampen kunnen er beschadigingen ontstaan in de slokdarm, luchtwegen of maag.