Politiek

Oud-politica Hamer moet nieuwe cao voor leraren redden

SER-voorzitter Mariëtte Hamer is aangesteld om de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor leraren weer op gang te krijgen. Dit maakte de PO-Raad dinsdag bekend.

De onderhandelingen voor het basisonderwijs liepen vorige week stuk. Als bemiddelaar probeert Hamer de werkgevers en vakbonden weer bij elkaar te krijgen.

Lees ook: Geen nieuwe cao voor basisonderwijs en toch krijgen leraren extra geld

Niet akkoord met 3 procent

“De PO-Raad en vakbonden hopen op deze manier alsnog op korte termijn een nieuwe cao voor het primair onderwijs te kunnen sluiten”, aldus de sectororganisatie voor het primair onderwijs. Het loonbod van “minder dan 3 procent” dat de werkgevers op tafel leggen is niet genoeg voor de vakbonden. “De werkgevers lijken nog steeds niet te snappen dat het lerarentekort de grootste zorg is”, zei AOb-voorzitter Eugenie Stolk vorige week.

Onderwijsminister Arie Slob stelde vorige week dat de vakbonden en werkgevers met een bemiddelaar moesten komen “die kan rekenen op wederzijds vertrouwen”. Volgens hem is het van groot belang dat er een akkoord komt, ook omdat beschikbaar geld dan naar het onderwijs kan.

Geen loonsverhoging ondanks 150 miljoen

Eerder deze week kreeg de Algemene Onderwijsbond 150 miljoen euro aangeboden. Een loonsverhoging bleef uit. Namens de werkgevers wil de PO-Raad het beschikbare geld toch bij de medewerkers uit het basisonderwijs krijgen. De organisatie gaat schoolbesturen vragen het geld uit te keren in de vorm van een eenmalige uitkering.

Leraren zijn van plan om nog eens twee dagen in januari te gaan staken voor een echte loonsverhoging.

Lees ook: Ouders ‘not amused’ door week lange schoolsluiting: ‘Echt buitenproportioneel’

ANP/Redactie