112

Marien werd aangehouden met speelgoedpistool: 'Je kunt dit dus gewoon op de kermis winnen'

Marien Rijkaart uit Hazerswoude-Dorp had een wel heel bijzondere Koningsdag. Terwijl hij proostte op de Koning in het Alphense Park Rijnstroom werd hij ineens opgepakt.

Even daarvoor had hij een speelgoedpistool afgepakt van een stel kinderen en deze in zijn broek gestopt. Een feestganger zag het stuk speelgoed aan voor een echt vuurwapen en schakelde de politie in, met als gevolg: Rijkaart werd ingerekend en krijgt een boete thuis gestuurd.

Afgepakt

“Ik zag wat jongetjes met elkaar klieren”, vertelt Rijkaart. “Ze hadden een speelgoedpistool op de kermis gewonnen en waren ermee aan het spelen.” Rijkaart spreekt de kinderen erop aan en pakt het nepwapen af. “Zonder erbij na te denken steek ik het speelgoedpistool in mijn broekriem en ga verder met drinken.” Als Rijkaart even later bij de urinoir staat wordt er een foto van hem gemaakt. “Iemand zag het wapen uit mijn broek steken en stuurde een foto naar de politie.”

Overvliegende politiehelikopter

De politie neemt de zaak hoog op en laat zelfs een politiehelikopter over vliegen. “Ik zag steeds meer politieagenten lopen en hoorde ook een helikopter, maar had niet verwacht dat dat voor mij zou zijn”, vertelt Rijkaart. “Gelukkig werkte ik mee. Als ik een onverwachte beweging had gemaakt, had het zomaar anders kunnen aflopen.”

Lees ook: Man met nepwapen opgepakt in park Alphen

Het hebben van een nepwapen is verboden omdat ze van een afstandje niet van echt te onderscheiden zijn. “Op de kermis kun je dit dus gewoon winnen”, vertelt Rijkaart. “Dat vind ik wel echt kwalijk.”