Sport

Margaret en haar voetbalmeiden staan op tegen racisme langs de lijn

Margaret Mettle-Nunoo (19) houdt met hart en ziel van voetbal. Al sinds haar tiende staat ze op het veld en op dit moment speelt ze als spits voor de Amsterdamse amateur club SC Buitenveldert de sterren van de hemel.

Haar team staat tweede in de competitie als ze het zondag 24 februari op moeten nemen tegen de nummer 1. Tijdens die thuiswedstrijd scoort Margaret twee keer, maar dat was niet genoeg. De tegenstander verslaat hen uiteindelijk alsnog met 5-3. Ondanks de winst, is er onvrede langs de lijn: “Die zwarte aap had nooit twee doelpunten mogen scoren!”, klinkt het.

Voetbal gaat om respect

Wie het precies roept, zien ze niet, maar Margaret en haar teamgenootjes zijn verbijsterd. “Dit doet zoveel pijn”, zegt de spits. “Ik maak dit wekelijks mee, dat is al heel vervelend, maar nooit op het veld. Voetbal gaat om respect, daarom is dit nog veel erger”.

Ze doet aangifte en meldt het incident bij de KNVB. “Achteraf hoorden wij dat de ouders van die club vaker dit soort onzin uitkramen, daar moet een eind aan komen”, valt haar coach Dennis haar bij.

Geen concreet bewijs

“De coach van dat team heeft na de wedstrijd zijn excuses aangeboden”, voegt Margaret toe. “Ik heb dat inderdaad gedaan, voor dingen die ‘misschien’ zijn gezegd”, antwoord Alex Blankenzee, coach van de tegenpartij. “Er is alleen geen concreet bewijs, wie wat gezegd zou hebben. Daarom heeft de KNVB de zaak ook geseponeerd”.

Ook de voorzitter Ron Spek van de club bevestigd dit. “Het is heel moeilijk om je hierin te verdedigen, we hebben iedereen bevraagd, maar komen er niet achter of dit door iemand van onze club is gezegd”.

‘Say No To Racism, We Are All Human’

De KNVB laat weten niet op individuele gevallen in te gaan, maar dat zij in het algemeen staan voor diversiteit en discriminatie afwijzen. Margaret en haar team wachten dat niet af. “Wij willen een statement maken. Daarom spelen we vandaag met shirts waarop staat: ‘Say No To Racism, We Are All Human'”, sluit ze af. “Dit kan gewoon echt niet meer anno 2019”.