Sport

Marathonschaatser Van de Pol overleeft horrorongeval en wint zilver op WK Para-cycling

Vijf jaar geleden werd de schaatswereld opgeschrikt door een valpartij waarbij marathonschaatser Martin van de Pol zwaargewond raakte. Ondanks een lange revalidatieweg gaf hij niet op, en afgelopen weekend werd dat harde werk beloond met zilver op de wereldkampioenschappen para-cycling in Emmen.

Van de Pol kreeg tijdens de bewuste valpartij, vijf jaar geleden, een schaats in zijn knieholte. Pezen, zenuwen en spieren werden tot op het bot afgesneden. Naar eigen zeggen verloor hij zeker drie liter bloed.

Een ruime maand na het ongeluk vertelde Van de Pol geen gevoel meer te hebben in zijn benen. Hij was destijds bang nooit meer te kunnen lopen. “Maar gelukkig heb ik uiteindelijk een voorspoedig herstel gehad. Ik heb opnieuw moeten leren lopen en ik heb moeten leren leven met de beperkingen die ik nu heb”, vertelt Van de Pol.

Lees ook: Schaatser Van de Pol revalideert na horrorongeval

Fietsen

“Ik fietste altijd al naast het schaatsen en deed regelmatig wedstrijden”, vertelt Van de Pol. “Fietsen was ook een passie van mij. Het was vrij snel duidelijk dat schaatsen niet meer zou gaan. Dat was jammer, schaatsen is het mooiste wat er is. Maar nu heb ik wel weer een nieuwe uitdaging. Dat zorgt ervoor dat ik het een plekje heb kunnen geven.”

Na de WK Para-cycling is Van de Pol klaar voor de volgende stap. “Het ultieme doel wat ik altijd voor ogen houd is een medaille op de Paralympische Spelen. Daar probeer ik alles voor te doen”, laat Van de Pol weten. “Door deze tweede plek in de WK zijn de kansen voor Tokyo wel een stuk groter. Het is een hele goede stap in de juiste richting.”

Beeld: Brett Florens